Markulla kävelyharrastus elämäntapana

Markku Hirvonen Kanavan sillalla 25.3.2015
Markku Hirvonen Kanavan sillalla 25.3.2015

Uukuniemeläinen Markku “Masa” Hirvonen, 64, on tuttu näky tien päällä. 4,5 kilometrin matka Palolahdesta Niukkalan mäelle taittuu jalkapelillä useita kertoja viikossa. -Ja paluumatka samalla tavalla, Masa tokaisee istuessaan hengähdystauolla Kahvila Koppelossa.

Kävelyharrastus, tai paremminkin elämäntapa, sai alkunsa vuonna 2008. -Terveyden kanssa oli ongelmia ja sairaalassa vietettyjä vuorokausia kertyi yli 60. Aloitin kävelylenkit jo silloin. Aina aamupalan jälkeen lähdin 4-5 kilometrin kävelylle. Tuolloin päätin että kotiin päästyäni kävelen 1000 kilometriä, kertoo Masa. 1000 kilometrin rajapyykki on ohitettu jo ajat sitten ja tällä hetkellä taivalta on taitettu jalan  n. 2400-2500 kilometriä. Edes pakkanen, ukkonen tai sade ei ole ollut este. -Sateenvarjo kulkee mukana tarvittaessa. Monesti on kyytiä tarjottu ja joku on tainnut loukkaantuakin kun en ole autokyytiä huolinut, Masa naurahtaa. -Nyt on jo valtaosa ihmisistä oppinut, että turha pysäytellä, hän jatkaa.

Suuria vaaratilanteita ei ole tiellä sattunut. – Kerran on rekka tullut vastaan niin, että on joutunut suojautumaan metsän puolelle. Minulla onkin nykyisin taktiikkana “kaistanvaihto”, pahimmissa mutkissa ja kurveissa siirryn kävelemään tien paremmalle puolelle, turvallisuussyistä, kertoo Masa. -Kerran minulle vitsailtiin siitä, että onko askellus jotenkin pielessä kun lenkkikengät olivat kuluneet epätasaisesti. Siihen vastasin, että askellus on kyllä ihan kunnossa, tiet vaan ovat kallellaan. Todistusaineistoksi mittasin huvikseni ihan vatupassilla! Heittoa oli pahimmissa kohdissa jopa 10cm joten ihmekös tuo jos on kengätkin epätasaisesti kuluneet, hän nauraa. Kävellessä ennättää seurailemaan myös luontoa ja esimerkiksi syksyisin bongailemaan sieniä. -Sääpäiväkirjaa olen pitänyt jo lähes 10 vuotta, Masa sanoo.

KL

Jaa juttu Facebookissa:

2 kommenttia artikkeliin “Markulla kävelyharrastus elämäntapana”

  1. Terkut Masalle!
    Ollaan mekin huomattu Masa tien päällä, kun oltiin menossa Korpilahdelle kesäjuhliin. Ei tarjottu kyytiä, kun tiedettiin tämä Masan harrastus. Masalla olisi varmaan lupsakkoja juttuja vaikka muille jakaa. Kaikkea kivaa sinne Uukuniemelle täältä Kuusamosta. Tavataan taas.
    Marja ja Rake

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>