Kyläkaupan harvinainen vieras

Keskiviikkona iltapäivällä Uukuniemen Kyläkaupan edustalla nähtiin pieni harvinainen vieras. Kyseessä oli pähkinähakki, närhen kokoinen ja tukevanokkainen varislintu. Suomenluonto.fi -sivuston mukaan pähkinähakki on Suomessa vähälukuinen pesimälintu.

Pähkinähakilla on kaksi alalajia, joista paksunokkainen (läntinen alalaji) syö pääravinnokseen pähkinöitä ja itäinen (siperialainen alalaji) ohutnokkainen sembramännyn siemeniä. Suomen pesimäkanta koostuu pääasiassa läntisen alalajin linnuista, ja on suuruudeltaan noin 1 800 paria. Suurin osa hakeista pesii maan eteläosissa pähkinäpensaan mailla. Hakkeja on paikoin myös sisämaassa esimerkiksi Kemin-Tornion seudulla Perämeren rannikolla, missä se on nykyisin myös talvilintu. Siperialainen alalaji pesii harvinaisena Punkaharjulla.

Läheltä nähtynä pähkinähakki tuskin on sekoitettavissa mihinkään muuhun suomalaiseen lintuun. Tummanruskea pohjaväri on tiheästi valkeiden pilkkujen peitossa. Lintulaudoilla pähkinähakki on mieltynyt pähkinöihin, mutta monenlainen muukin ravinto, kuten  rasva ja auringonkukan siemenet kelpaavat. Joskus hakki voi napata myös pikkunisäkkään ja linnun.

Lounaiset pähkinähakit varastoivat syksyllä pähkinöitä talven ja myös poikasten ruokkimisen tarpeisiin. Hakki on armoitettu kätkijä, joka on myös hyvä löytämään piilottamansa ravinnon jopa paksun lumipeitteen alta. Keväällä hakit syövät myös kuusen siemeniä. Kesällä tärkeää ravintoa ovat hyönteiset ja kotilot.

Uusi uukuniemeläinen? Pähkinähakki viihtyi Kyläkaupan pihapiirissä sembramännyn alla.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>