Kulttuuritekoja Kirkonkylällä

“Voi kunpa tuo rakennus joskus olisi meidän.” Näin ajattelivat Riitta ja Christer Lindroos entisestä koulurakennuksesta Uukuniemen kirkonkylällä viettäessään kesälomaa vieressä sijaitsevassa suvun kesäpaikassa, joka tunnetaan myös Matin kioskina. Kuuden vuoden jälkeen tuo haave vihdoin toteutui ja Lindroosit ovat nyt historian havinaa huokuvan opinahjon isäntä ja emäntä. – Kun kuulimme syksyllä rakennuksen olevan myynnissä, otimme heti kuntaan yhteyttä ja jätimme tarjouksen. Kyllä siinä hiukan jännitti olisiko muita yhtä hulluja vanhoihin rakennuksiin hurahtaneita liikkeellä, mutta onneksi ei ollut, Riitta naurahtaa. Kaupat tehtiin ja hiljainen, lähes kokonaan pusikoiden taakse hautautunut vanha kouluvanhus sai jälleen eloa. Ensimmäisenä alkoi ympäristön siistiminen ja tontin raivaus, jossa työmaata riitti koko syksyksi. Seuraavaksi Lindroosien tarkoitus on käydä sisätilojen kimppuun. – Niin kutsutusta opettajattaren asunnosta remontoimme itsellemme lisätilaa. Sukua on paljon, joten toisinaan tilanpuute nykyisessä kesäpaikassa vaivaa, kertoo Riitta. Peruskunnoltaan koulurakennus on Lindroosin mukaan ok, mutta pientä pintaremonttia siellä on kuitenkin tehtävä. Siinä riittää työmaata 700 neliömetrin verran. – Myös jumppasali yritetään säilyttää, vaikka se onkin kaikkein huonoimmassa kunnossa. Katsotaan kuinka se saadaan pelastettua.

Paraisilla asuva pariskunta viettää Uukuniemellä aikaa aina kun vain mahdollista. Mitä useammin 540 kilometrin matkan on taittanut, sen lyhyemmältä se tuntuu. Riitan vanhemmat asuvat Uukuniemellä ja lapsuuden kesät vierähtivät virkistyskeskuksella, jonka ukki oli aikoinaan hankkinut Kristilliselle Työväenyhdistykselle. – Vanhemmat ehtivät muuttamaan Kerimäelle ennen kuin näin itse päivänvalon. Olen kuitenkin melkein Uukuniemellä syntynyt, nauraa Riitta. Koulun pään menoksi pariskunnalla on suunnitelmia jo pitkä lista, joita lähdetään toteuttamaan heti tulevana kesänä. – Konsertteja on tarkoitus järjestää sekä pihalla että sisätiloissa, heinäkuulle on jo tilattu nukketeatteriesitys ja kirppiksestäkin on ollut puhetta. Lisäksi tietysti lauletaan kauneimpia koululauluja ja tanssitaan karjalaisia kansantansseja. Kaikille ehdotuksille ollaan avoimia, Riitta vinkkaa.

Uukuniemen kirkonkylän koulu on saanut myös oman Facebook-ryhmän, johon kaikki ovat tervetulleita liittymään. Linkki ryhmän sivuille löytyy alta.

https://www.facebook.com/groups/619197491836099/

Kirkonkylän entinen koulurakennus saa vielä hetken nukkua talviunta.
Ympäristön raivaus alkoi heti syksyllä.
Joulunpyhinä kirkonmäellä valoa loivat myös koulun valot.
Yksi sisätilojen “vetonauloista”. Perinteiset puolapuut.

K.L.

Kuvat: Riitta Lindroos

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>