Korkeatasoista kulttuuria Kummunkorkea Koululla

Mirva Kuivalainen, Kauno Villberg ja Niko Taskinen esittivät Havukka-ahon Ajattelijan Kummunkorkea Koululla.
Mirva Kuivalainen, Kauno Villberg ja Niko Taskinen esittivät Havukka-ahon Ajattelijan.

Savonlinnan teatteri esitti sunnuntaina 20.7 Kummunkorkea Koululla Veikko Huovisen vuonna 1952 ilmestyneen klassikkoromaanin: Havukka-ahon Ajattelijan.

Tapahtumassa oli myös kahvio ja mahdollisuus osallistua arvontaan, jossa arvottiin kaksi koulun vanhaa opetustaulua.
Vasukkaiden edustaja Mirja Ulmanen toivotti esityksen alussa kaikki lämpimästi tervetulleiksi ja kertoi teatteriesityksen olevan oiva keino kokeilla koulun uutta salia, jossa kaksi luokkaa yhdistettiin yhdeksi isommaksi tilaksi.

Konsta Pylkkäsen siniset ajatukset

Kummunkorkea Koulun uuden salin katsomo oli lähes täynnä, kun paikalle oli saapunut noin 130 henkeä katsomaan Savonlinnan teatterin esittämää Havukka-ahon Ajattelijaa. Harvoin on Uukuniemellä nähty tämän tason teatteriesityksiä, kuitenkaan väheksymättä aikoinaan yli kymmenen vuotta toiminutta harrastajateatteria jossa itsekin pienenä poikana näyttelin.

Mattosermi kuvasti koivumetsää ja vettä.
Mattosermi kuvasti koivumetsää ja vettä.

Näyttämö oli hyvin minimaalinen ilman suurempia lavastuksia; matoilla päällystetty sermi ja neljä pirtinpenkkiä. Mattojen värit kuvastivat koivumetsää ja vettä. Vasemmassa reunassa oli akustinen kitara nojaamassa telineeseen. Näytelmän ohjaaja, näyttelijä ja dramatisoija Niko Taskinen tarttui kitaraan.

-Olemme Savonlinnan teatterista ja tulimme esittämään teille lyhyen näytelmän, aloittaa Taskinen ja jatkaa että esitys on alunperin tehty hoitolaitoksia varten kiertuenäytelmäksi.

Lyhyen alustuksen jälkeen hän muuntuu luentevasti kertojaksi ja soittaa rauhallista kappaletta. Olemme Lentuassa, Kainuussa.

Näytelmä viedään sujuvasti läpi kolmen näyttelijän voimin. Pääroolia Konsta Pylkkäsenä esittää Kauno Villberg. Taskinen ja uukuniemeläinen Mirva Kuivalainen rehkivät molemmat neljässä roolissa. Voisi luulla normaalivalojen, yksinkertaisen lavastuksen, muutaman soinnun kitaroinnin ja huuliharppuilun tuottavan vaikeuksia luoda illuusiota Kainuun luonnosta. Taskisen sovitus on kuitenkin vallan mainio ja yleisölle ei tuota minkäänlaisia ongelmia eläytyä esitykseen. Konsta Pylkkäsen istuessa mättäällä, katsojakin siirtyy Kainuun korpeen. Välillä ollaan vesillä. En olisi uskonut pirtin penkin toimivan niin loistavana moottoriveneenä.

Kauno Villbergin esittämä Konsta Pylkkänen tykkää pohtia ja ajatella. Hän mietiskeli muun muassa mittarimadon elämää.
Kauno Villbergin esittämä Konsta Pylkkänen pohtii ja ajattelee asioita. Hän mietiskeli muun muassa mittarimadon elämää.

Suurin ansio tästä kuuluu luonnollisesti näyttelijöille. Villberg on kuin tehty Konsta Pylkkäsen rooliin rauhallisena ajattelijana ja pohtijana. Kuivalaisen eleet, liikkeet ja ilmeet saavat yleisön nauramaan äkäisenä Havukan emäntänä ja mikroskoopista huolehtivana tutkijana. Taskinen muuntuu hienosti kertojasta mielipuolisen naurun omaavakasi Konstan kaveriksi, Mooses Pessiksi.

Tarina kertoo yksinäisyydestä ja ystävyydestä. Yksi suuri teema on myös suvaitsevaisuus.

Näytelmän kliimaksi on kun Konsta pääsee tutkijoiden apulaiseksi ja kun hän tulee ampuneeksi pyymetson. Varsinainen tieteellinen löytö jota tutkijatkin ihastelevat.

Näyttelijät saivat raikuvat aplodit yleisöltä ja ansaitut ruusunsa Vasukkailta. Yleisö poistui tyytyväisenä ja toivoi teatteriesityksiä nähtävän Kummunkorkea Koululla tulevaisuudessakin.

-TT

SONY DSC

SONY DSC

Mirja Ulmanen toivotti kaikki lämpimästi tervetulleeksi.
Mirja Ulmanen toivotti kaikki lämpimästi tervetulleeksi.
Mooottoriveneen kyydissä.
Mooottoriveneen kyydissä.

 

 

Koulun uusi sali toimi hyvin teatterikatsomona.
Koulun uusi sali toimi hyvin teatterikatsomona.
Esityksen päätteeksi päänäyttelijä Kauno Villberg nosti kaksi arpaa jolla jotkut onnekkaat yleisöstä voittivat koulun vanhat opetustaulut.
Esityksen päätteeksi päänäyttelijä Kauno Villberg nosti kaksi arpaa joilla jotkut onnekkaat yleisöstä voittivat koulun vanhat opetustaulut.
Kummunkorkea Koulu
Kummunkorkea Koulu
Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Korkeatasoista kulttuuria Kummunkorkea Koululla”

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>