Kenttäpostia 70 vuotta sitten

kenttäpostia1Uukuniemen Matrista, Joitsalammelta, kotoisin ollut Aadolf (Topi) Berg lähetti sisarentyttärelleen Taimi Pulkkiselle oheisen kirjeen rintamalta tasan 70 vuotta sitten. Aadolf Berg oli syntynyt vuonna 1916 ja kuului ikäluokkaan, joka kävi sekä talvi- että jatkosodan. Viisi vuotta etulinjoissa taistellut Aadolf selvisi sodasta kuin ihmeen kaupalla haavoittumatta. Sisaren (Selma os. Berg) lapset, Taimi, Martta ja Pauli, olivat menettäneet isän jo ennen sotia. Topi-enon vierailua kotonaan rintamalomilla he muistelivat erityisellä lämmöllä.

Kirje ajoittuu aikaan jolloin suuret torjuntavoitot oli juuri saavutettu mm. Tali-Ihantalassa. Topi-enolla oli ehkä ensimmäinen tilaisuus lähettää lyhyt kirje sisaren perheelle Matriin, josta hän tuntui kantavan huolta. Vakavan tilanteen etulinjassa tiedostanut Aadolf Berg pyrkii lohduttamaan, mutta antaa myös selvän ohjeen varautumiseen pahimpaan. Enon neuvot olivatkin tarpeen, sillä lähtö oli pian edessä. Takaisin kotiin ei sisaren perhe Matrin Matikkalammelle eikä Aadolf Berg Joitsalammelle koskaan päässeet.

-JL

 

Adolf Berg´n kirje:

12.7.1944

Taimi hyvä!

Tässä pienen tauon lomassa lähetän rintama tervehdykseni sinne kotipuoleen. Kiitos kirjeestäsi joka tuli perille. Terveena minä olen säilynnä, vaikka joskus mahdottomalta näyttää suurissa kranatti myrskyissä.

Maamme on kovan koettelun alaisina, mutta onhan Suomi kestännä ennenkin, ehkä se kestää tämänkin vaikka olemme jo jonkun verran joutuneet Karjalaa luovuttamaan.

Älkää nyt olko millään lailla hermostuneita tämän tilanteen takia ehkä tämä selviää. Silti sopii olla varovaisia ja pakata tavaroita jos sattuu lähtemäänkin millo niin silloin ei olisi mikään kiire.

Eipä tässä enempää!

Paljon terveisiä teille kaikille.

t. Topi

kenttäpostia3

kenttäpostia4

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>