Joulun avaus Uukuniemen kirjastossa

MarttalogoJo kymmenennen kerran Uukuniemen Martat järjestivät yhdessä kirjastoväen kanssa joulun avauksen Uukuniemellä. Edellispäivän hienoinen lumipeite oli häviämässä vesisateessa, joulun valot loistivat kirjaston rappusilla kutsuvasti ja sisällä odotti lämmin glögi rusinoineen ja manteleineen ja maistuvat kotitekoiset piparit. Olosuhteet olivat kuin ennen ja ohjelman suorittajat olivat oman kylän väkeä,mukaan lukien kirjastonjohtaja Erkki Sirniö, kirjastosihteeri Katri Laukkanen ja kirjastovirkailija Niina Toropainen, jotka olivat huolehtineet kirjaston jouluisesta ilmeestä ja tarjoilusta.
Joulun avauksen tervehdyssanat esitti Uukuniemen Marttojen puheenjohtaja Armi Käppi. Kirjastonjohtaja Erkki Sirniö esitteli uuden kirjastovirkailija Niina Toropaisen ja loi katsauksen Uukuniemen kirjaston kuluvaan vuoteen. Lainaajien ja lainattujen kirjojen määrät ovat suunnilleen samat kuin edellisenä vuonna ehkä pienoista nousua, samoin hän kertoi suosituimmista lainatuista kirjoista. Kaikkein suosituin on ollut kirja nimeltä Karjalainen nainen, tekijä Pirkko Sallinen-Gimpi.
Joulun avauksen juontajana oli Irmeli Tiainen, joka laulatti ja kertoili joululauluihin liittyvistä tarinoista ja taustoista.
Paavo Kontiokorpi esitti Veikko Huovisen kirjasta Konstan Pylkkerö novellin nimeltä Mooses Pessi puhemiehenä. Esitys oli suorastaan kuin yhden miehen monologi, siinä oli huumoria ja mukavia sanakäänteitä ja kaikin puolin sujuvasti esitetty kuin vaan entiseltä harrastajateatterilaiselta voi odottaa.
Leena Tiainen vei meidät kansakouluaikoihin. Hän lausui Oiva Paloheimon runon Auttamaton Pekka. Hän kertoi myös runoilijan elämänvaiheista ja tuotannosta.
Juontaja kertoili laulujen lomassa siitä, miten paljon joululauluissa on vanhahtavia muotoja ja sanoja, jotka kyllä ymmärretään asian yhteydestä. Ne kuuluvat meidän perinteisiin lauluihin, jotka tuovat oikean joulutunnelman.
Tilaisuus päätettiin yhteisesti laulettuun Sibeliuksen säveltämään lauluun: En etsi valtaa loistoa.
Uukuniemen Marttojen muita kuulumisia:
Marraskuussa Martat vierailivat Joensuun kaupunginteatterissa katsomassa näytelmän Kuusenkaatajaiset. Siinä oli huikea suoritus kahdelta näyttelijältä, toinen oli tuttu, entinen uukuniemeläinen Mirva Kuivalainen.

Meno-ja paluumatka tehtiin junalla, ja aikaa jäi mukavasti Joensuuhun tutustumiseen. Teatterin lähellä on paljon kohteita. Ostettuamme Carelicumista teatteriliput tutustuimme Taitokortteliin. Siellä oli upea Himmeli-näyttely. Taisipa moni löytää pukin konttiin sopivia valmiita käsitöitä tai erikoislankoja neuletöihin putiikeista.
Joulumyyjäiset pidetään Rajapirtissä 12.12.2015 klo 12.00-14.00. Marttakahvio.
Vuoden 2015 marttatoiminnan päätämme yhteiseen joulupuuroon 18.12 Pitäjäntuvassa.

IT

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>