
Kummuntien ja Niukkalantien varteen oli ilmestynyt kesäkuun alussa rajavartiolaitoksen kameravalvontakyltit. Ne ovat saaneet ihmiset uteliaiksi, sillä kyltit on tehty samalle pohjalle poliisin nopeusvalvontakylttien kanssa. Moni onkin varmasti luullut että Uukuniemen alueella on alettu seuraamaan liikennenopeuksia. Tästä ei kuitenkaan ole kyse.
Kaakkois-Suomen rajavartiosto on lisännyt teknistä kameravalvontaansa itärajan tuntumassa. Rajavartioston tiedotteessa kerrotaan että kameroita käytetään riskianalyysiin perustuen lakisääteisten tehtävien edellyttämissä paikoissa joissa se kulloinkin on rajaturvallisuustehtävien suorittamiseksi tarpeen. Valvonta ei ole jatkuvaa.
Se ei siis liity liikennevalvontaan, vaan tarkoituksena on ylläpitää rajaturvallisuutta.
Tähän mennessä Kaakkois-Suomen rajavartiostolla ei ole ollut teknistä valvontaa rajavyöhykkeen ulkopuolella. Pohjoisemmilla rajavartiostoilla on ollut jo vuosia vastaavat merkit.
Rajavartiostolla on lain mukaan oikeus kameravalvontaan noin 20 kilometrin syvyydellä rajasta, myös rajavyöhykkeen ulkopuolella. Kameravalvonnan hyödyntämisestä on kuitenkin ilmoitettava merkein. Merkintä mahdollistaa siirrettävien tai kiinteiden valvontalaitteiden käytön siellä, missä se kulloinkin rajaturvallisuustehtävien suorittamiseksi on tarpeen.
Aiemmin kameroita on ollut itärajalla vain rajavyöhykkeen sisäpuolella, eikä niistä tarvinnut sen takia ilmoittaa. Liikkuminen rajavyöhykkeellä on rajoitettua ja edellyttää vartioston myöntämää vyöhykelupaa.
-Rajavyöhyke on monin paikoin erittäin kapea, Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella kapeimmillaan joitakin kymmeniä metrejä. Sijoittamalla kameroita myös tämän alueen ulkopuolelle mahdollistetaan tehokkaampi rajavalvonta, tarkentaa Kapteeni Mikko Kallinen Kaakkois-Suomen Rajavartiostosta.
Kameroiden määrää, sijaintia tai muuta valvonnan toimintataktiikkaan liittyvää yksityiskohtaa vartiosto ei kerro.
-Kenenkään yksityisyys ei ole vaarassa teknisen valvonnan takia, vaan kamerat sijoitetaan niin, etteivät ne loukkaa yksityisyyden suojaa, kertoo Kallinen.