Homeopaatti Aino Eckstein pitää vastaanottoa sekä Helsingissä että Parikkalassa

 

Niukkalassa, palotallin vieressä entisen terveystalon rakennuksessa asuu homeopaatti Aino Eckstein yhdessä avopuolisonsa Heikki Tammisalon kanssa. On asunut jo hyvän aikaa, mikä saattaa monelle uukuniemeläiselle tulla yllätyksenä. – Poikani osti alunperin tuon viereisen koulun ja tämän terveystalon rakennuksen lomapaikaksi. Vakituisesti muutimme Heikin kanssa tänne asumaan 1,5 vuotta sitten, kertoo Eckstein ja istahtaa työpöytänsä ääreen. – Joka kerta kun läksimme loman jälkeen takaisin kaupunkiin, iski haikea tunne että voi vitsi kun tarvitsee lähteä pois. Siitä sitten kehkeytyi ajatus, että miksi emme jäisi tänne ympärivuotisiksi asukkaiksi.

Pariskunta muutti Uukuniemelle Lahdesta. Sitä ennen Eckstein asui ja työskenteli Helsingissä, vietettyään välillä yli kymmenen vuotta Englannissa ja Ranskassa. – Olen evakkovanhempien tytär ja lukion kävin Lahdessa, Helsingistä Lahteen muuttaminenkin tuntui siksi kotiinpaluulta. Ylioppilaaksi pääsyn jälkeen opiskelin Suomen Kauppakorkeakoulussa ekonomiksi ja tein 20 vuotta töitä mainonnan suunnittelijana. Kiinnostus vaihtoehtolääketieteeseen oli herännyt kuitenkin jo aiemmin. Sitten kerran osallistuin Kaironin Instituutin järjestämään infotilaisuuteen ja sitä kautta päädyin opiskelemaan diplomivyöhyketerapeutiksi, Eckstein kertoo taustastaan. – Vähitellen selvisi kuitenkin, ettei vyöhyeterapia ollut se minun juttuni, kädet eivät kestäneet sitä työtä. Kiireinen työtahti ja hektisyys ajoivat loppuun ja sairastuin burn outiin, josta ei tuolloin juurikaan tiedetty eikä puhuttu. Hakeuduin homeopaatti Irmeli Ivalo-Sjölien vastaanotolle. Hänen ehdotuksestaan päädyin lopulta opiskelemaan homeopatiaa, kertoo Eckstein.

Eräällä Kreikan matkalla Eckstein tutustui englantilaiseen mieheen, josta myöhemmin tuli hänen puolisonsa. Hän muutti Englantiin ja jatkoi siellä homeopatian parissa. -Opiskelun taso ja tiedon määrä oli Englannissa tuolloin aivan eri tasoa kuin Suomessa, toki tilanne on nyt tasoittunut. Muutettuani takaisin Suomeen  vuonna 1999 aloitin työt Suomen Homeopaattisen Lääketieteen Instituutissa, joka nykyisin tunnetaan nimellä Transformational School of Homeopathy. Opetan edelleen siellä muutamia vuosikursseja ja meillä on paljon kansainvälisiä opettajia, Eckstein sanoo.

Mitä sitten homeopatia oikeastaan on? – Homeopaattisella lääketieteellä voidaan hoitaa kehon epätasapainotiloja ja sairauksia aivan samalla tavalla kuin koululääketieteessä, Eckstein kertoo. – Ainoa poikkeus ovat tietysti kirurgiset toimenpiteet, mutta niidenkin jälkihoidossa voidaan käyttää homeopattisia menetelmiä, hän lisää. Homeopatian isänä pidetään Samuel Hahnemannia (1755-1843), saksalaista lääkäriä, mutta jo Hippokrateella oli samankaltaisuuden periaatteeseen liittyviä ajatuksia. Homeopatiassa asiakas otetaan vastaan kokonaisuutena, jonka energiatasapaino on järkkynyt ja joka siis pitää palauttaa tasapainon tilaan. Hoidon perustana toimii haastattelu, jossa kartoitetaan henkilön historiaa hyvin pitkältäkin ajalta. Haastattelun perusteella sitten määritellään, missä niin sanotussa homeopaattisessa lääkeainekuvassa potilas on. Tämän jälkeen lääkeainehoito valitaan potilaan kokonaisoirekuvan perusteella ja lääkeaineen tehon vaikutuksia seurataan, kertoo Eckstein.

– Monesta ihmisestä homeopatian perusprinsiipi, samankaltaisuuden periaate, voi tuntua kovin ristiriitaiselta.  Tämän periaatteen mukaan samat aineet voivat sekä aiheuttaa oireet että parantaa ne, ja se perustuu reaktion ja vastareaktion mekaniikan käyttämiseen hoidossa. Esimerkiksi sipuli aiheuttaa kuorijalleen nuhan kaltaisia oireita: silmien kirvelyä ja vuotamista ja nenän valumista. Eräs homeopaattisesti sipulista valmistettu lääkeaine, Allium Cepa, tulee usein kysymykseen nuhan hoidossa, Eckstein valottaa. – Toinen esimerkki reaktiosta ja vastareaktiosta voisi olla vaikka paleltuma. Kerran talvella olin ollut liikenteessä liian ohuilla sormikkailla ja käsiäni “kyntelöitti” aivan suunnattomasti. En suinkaan laittanut käsiäni lämpimään tai kuumaan veteen, vaan laskin hanasta haaleanviileää vettä ja oireet loppuivat välittömästi. Kyllä siinä olo oli kuin Galileo Galileilla: Se pyörii sittenkin! Vielä tänäkin päivänä hämmästyn yhä uudelleen homeopaattisen hoidon vaikutuksista, vaikka olen työskennellyt alalla kymmeniä vuosia, Eckstein hymähtää.

Ecksteinin mukaan homeopaattiset hoidot toimivat parhaiten akuuteissa sairauksissa ja funktionaalisissa tilanteissa, jolloin ei vielä ole tapahtunut kroonistumista tai pahoja solutason muutoksia. Eckstein pitää vastaanottoa Parikkalassa tiistaisin Raili Sereniuksen toimitiloissa. Toinen vastaanotto sijaitsee Helsingissä Kasarmikadulla. – Lisäksi minulla on Skype- ja puhelinvastaanottomahdollisuus, Eckstein täydentää. – Helsingissä olen käynyt töissä noin kerran kuukaudessa. Monet itäsuomalaiset asiakkaani, jotka aiemmin kävivät Helsingissä, käyvät nyt täällä Parikkalassa. Uukuniemelle Eckstein on sopeutunut hyvin. – Onhan minulla karjalaiset juuret, hän naurahtaa. – Täällä ihmiset ovat ihmisiä, pääset kohtaamaan toisia aivan omanlaisellaan tasolla. Huumori on harmitonta ja sitä on paljon,hän jatkaa. Homeopatia on Ecksteinille sekä ammatti että harrastus. – Tunnen, että olen syntynyt tätä varten. Tämä on intohimoni.

Homeopaatti Aino Eckstein asuu Uukuniemellä Niukkalassa yhdessä avopuolisonsa ja koiransa kanssa.

K.L.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>