Entinen öljymaa on enää muisto vain.

Uukuniemen arboretum sai ansaisemansa muistomerkin

Hiukan on maisema muuttunut Niukkalassa. Siinä missä vielä pari vuotta sitten sijaitsi kaksi rivitaloa kasvaa nyt puupuisto, jonka ”epävirallisen virallisia” avajaisia vietettiin juhannusviikonloppuna mitä parhaimmassa säässä. Samalla paljastettiin hupun alta kauan odotettu vetonaula ja puiston keskipiste eli aurinkokello, joka käy virallista Uukuniemen aikaa. Puistoalueen omistaja Matti Laukkanen totesi juhlapuheessaan halunneensa kunnioittaa kotinsa menettäneitä asukkaita ja luoda jotain iloista alueelle, johon monen mielessä liittyy paljon surua. – Ensimmäiseksi mieleen tuli tivoli, mutta päädyimme kuitenkin arboretumiin, Laukkanen vitsaili. Laukkasen mielestä puupuisto on osoitus uukuniemeläisestä yrittelijäisyydestä ja yhteistyöstä. Sekä suunnittelutyössä että toteutuksessa on ollut mukana useita yrityksiä ja talkoolaisia, joita ilman projekti ei olisi ollut mahdollinen.

– Kiitokset Hannu Kuokalle, Siitosen veljeksille, Kauko Suppolalle, Jaana Lampiselle ja kaikille muille mukana olleille, sanoo Laukkanen. Puulajistoon kuuluu lukuisia tuttuja ja hiukan tuntemattomampi puita mukaan lukien hevoskastanja ja mantsurianjalopähkinä. Puiston oikealla laidalla sijaitsee kirsikkapuiden joukko, joiden kukkaloisto tulee Laukkasen mukaan vetämään vertoja jopa Tokion kirsikkapuille. Puiden joukosta voi bongata myös Montrepos`n puistosta Viipurista tuodun ja kasvatetun Terijoen salavan jälkeläisen.

– Osa puista on niin sanotusti muistopuita rivitalojen entisille asukkaille ja ne on istutettu siihen kohtaan, jossa heidän asuntonsa sijaitsi. Lisäksi tänne on ollut mahdollista istuttaa omia nimikko- tai muistopuita ja niitä paikkoja on vielä parisenkymmentä jäljellä, Laukkanen kertoo.

Aurinkokellon matka Uukuniemelle onkin jo ihan oma tarinansa. Koska kaupan kelloja ei kelpuutettu, oli jostain tilattava uniikki ja käsityönä tehty aurinkokello. Sopivan kellosepän etsintään valtuutettu Kauko Suppola ryhtyi haasteelliseen hommaan viime vuoden lokakuussa. Marraskuussa lopulta tärppäsi.

– Jo kaukaa pystyi kuulo- ja hajuaistin perusteella päättelemään, että nyt ollaan ison äärellä. Pajasta kantautunut melu ja polttamisen käry oli sen verran kova, Suppola kertoo. Yli 30 vuotta ammattiseppänä toiminut Jouko Nieminen otti aurinkokellohaasteen vastaan ja ryhtyi työstämään taideteosta kaikessa rauhassa Vantaalla sijaitsevassa pajassaan. Yhteys Uukuniemeenkin löytyisi sillä Niemisen sukujuuret ovat luovutetun Karjalan puolella. – Kaikeksi hämmästyksekseni seppä kertoi tietävänsä paikkakunnan ja jopa käyneensä täällä, jatkaa Suppola.

Vuosi vaihtui ja kevät koitti. Uukuniemellä Laukkanen ja Suppola odottivat jännittyneinä lopputulosta aina toukokuuhun saakka. Hyvää kannatti kuitenkin odottaa. Maailmallakin menestystä niittäneen seppä Niemisen takomassa kellossa komeilee nyt Karjalan käki kunnianosoituksena Uukuniemelle.

Vaikka puupuisto onkin nyt avattu, ei se Laukkasen mukaan ole vielä täysin lopullisessa muodossaan. Ideoita riittää myös Uukuniemen kehittämiseen ja ”elämisen meiningin” säilyttämiseen. Avajaispäivänä syntymäpäiväänsä viettäneellä Biisoniareenan yrittäjällä onkin sepän tavoin monta rautaa tulessa.

Puupuiston avajaistilaisuuteen kokoontui arviolta lähes sata henkeä.
Uukuniemen virallisen ajan näyttäjä paljastettiin juhlallisin menoin juhannusaattona.
Ilmoille kajautettiin myös onnitteluserenadi syntymäpäiviään viettäneen Matti Laukkasen kunniaksi.
Seppä Jouko Niemisen takomassa kellossa on kuvattuna Karjalan käki.
Kauko Suppola sai tehtäväkseen etsiä sopivan aurinkokellosepän.
Arboretumin onnellinen isäntä sekä uniikki aurinkokello.
Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>