Elämysten viikko Uukuniemen pitäjässä

 

Viime kesänä “ensi-iltansa” nähnyt FINTangoFI -festivaaliviikko palaa jälleen Uukuniemelle 11.-19.8. Papinniemen terassin ja saunojen yhteyteen rakennettu ohjelmisto koostuu monipuolisista taiteen, tieteen ja kulttuurin esittäjistä – tangosta haitarijatsiin, uuteen kansanmusiikkiin, kalliomaalauksiin ja saunamestarin löylyihin tiukasti genrerajoihin takertumatta. Viikko huipentuu Juholan Biisoniareenalla järjestettävään tangopäivään, jolloin navetan ylisillä esiintyvät tangokuningatar Maria Tyyster, tangofestivaaliviikkojen “isä” Timo Valtonen sekä säestystä johtava Berliinin filharmonikkojen hanuristi Valentin Butt.

Esiintyjinä nähdään tänä vuonna muun muassa etnogaalassa palkittu kanteletaiteilija ja kansanmuusikko Maija Kauhanen, joka ammentaa musiikkiinsa vaikutteita vanhasta suomalaisesta ja karjalaisesta musiikkiperinteestä. Maija oli myös edustamassa Suomea viime vuona Worldmusic-tapahtumassa. Entuudestaan uukuniemeläisille tuttu Mustat Silmät -yhtye saapuu paikalle mukanaan vanha suomalainen iskelmä, slaavilainen melankolia, mustalaissävelet, amerikkalainen rytmimusiikki – ja tietysti tango. Elektronisia rytmejä puolestaan tarjoilee Merja Kokkonen alias Islaja, jonka ääni-installaatiota voi käydä kuuntelemassa myös Papinniemen harjulla. Savonlinnalainen freestyle-räppäri MC Samppa räppäilee terassilavalla vapaasti improvisoiden, ja levylautasille keitoksia heittelevät Radio Helsingistä tutut Tixa ja Vilunki sekä hampurilaiset DJ:t.

Ohjelmistoa ovat Valtosen lisäksi olleet suunnittelemassa Matti Moller, Matti Laukkanen sekä Niko Hälvä. Musiikin lisäksi viikon keskiössä on suomalainen saunakulttuuri. Koko viikon paikalla  on myös kalevalainen jäsenkorjaaja. Historialliseen osuuteen kuuluu muun muassa luento Uukuniemen kalliomaalauksista, jonka pitää  professori Pekka Kivikäs. Luonto on puolestaan läsnä tohtori Aino Korrensalon perehdyttäessä kuulijoita “soiden saloihin”. Papinniemessä on mahdollisuus osallistua tanssinopetukseen, akrojoogaan ja muihin työpajoihin, nauttia lähiruuasta, retkeillä kajakeilla ja SUP-laudoilla tai osallistua tanssinopetukseen, josta  vastaavat parikkalalaiset tanssintaiturit Kalle Berg, Ulla Mannerjoki-Berg ja Hannele Kosonen.

Tapahtuman suojelijana toimii Aki Kaurismäki ja julkisyhteisöistä viikkoa ovat tukemassa Suomen kulttuuriministeriö, Parikkalan kunta sekä Musiikin edistämissäätiö.

 

Viikonloppujen ohjelma:

 

La 11.8.

 

Klo. 15

Uukuniemen kalliomaalaukset ja muinaisusko, professori Pekka Kivikäs

Klo. 15 – 23

  • DJ-musiikkia ja saunat
  • Radio Helsingin DJt ja saksalaisen saunamestarin pyyhkeenheilutus- ja yrttilöylyt
  • Akrojoogaa ja kalevalaista jäsenkorjantaa Papinniemen beachillä
  • Elektronisia ääniä luonnossa
  • Muinaisten uukuniemeläisten haastatteluäänityksiä kodassa
  • Perinneruokaa uudistettuna

 

Klo. 19

Tanssikurssi (myös tuppurajaloille)

 

Klo. 21-

Mustat Silmät

MC Samppa

 

Su 12.8.

 

Klo. 12

Suon salat ja sulot, tohtori Aino Korrensalo

 

Klo. 14

Konsertti: Maija Kauhanen

 

Iltaohjelma sama kuin arkiviikolla.

 

 

La 18.8.

Tangopäivä Juholan Biisoniareenalla 

 

Klo. 15

Radio Helsingin DJ aloittaa soiton

 

Klo. 17

Tanssikurssi myös tuppurajaloille

 

Klo. 19

Konsertti: Karjalan tangokuningatar ja tangomarkkinoitten juontaja Maria Tyyster ja Timo Valtonen. Säestystä johtaa Berliinin filharmonikkojen hanuristi Valentin Butt.

 

 

OHJELMA ARKIVIIKOLLA

 

Klo. 8 – 16

Oma ohjelma (Kanoottiretket, marjastus, kalastus…)

 

Klo. 16 – 18

Metsän ja järven pyhyys: Akustisia ja elektronisia ääniä, Merja Kokkonen alias Islaja ja muut

 

Klo- 18 – 23

  • DJ-musiikkia ja saunat
  • Radio Helsingin sekä Hampurin DJ:t
  • Saksalaisen saunamestarin pyyhkeenheilutus- ja yrttiuutelöylyt
  • Tanssiaskeleiden oppimissenssi

 

Klo. 19

Livekonsertti

 

Illallinen – perinneruuat uudistettuna

Edesmenneitten Uukuniemeläisten haastatteluja kodassa

Koko lomaviikon paikalla kalevalainen jäsenkorjaaja, akrojooga-ohjaaja ja kanootit

 

Maija Kauhanen. Kuva: Antti Kokkola.
MerjaKokkonen alias Islaja. Kuva: Keelan O Hehir.
Valentin Butt. Kuva: Sebastien Terrie.
Maria Tyyster.

 

Nettisivut: www.fintango.fi

 

K.L.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>