Ekumeeninen ristisaatto ja ikonin paljastus

SONY DSCPapinniemen kirkkokalliolla järjestettiin tiistaina 29.7 ekumeeninen ristisaatto. Kyseessä oli 19:s kerta. Kirkkokallion ristisaatto on saanut alkunsa aikoinaan Uukuniemen partiolaisten, Rajakarhujen, aloitteesta. Se pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995, jolloin saattue käveli Uukuniemen kirkonmäeltä aina Papinniemen kirkkokalliolle saakka ja pystytti yhdessä Uukuniemi-seuran kanssa ortodoksisen matkamiehen ristin. Sittemmin käveltävä matka on lyhentynyt. Uukuniemen kesäasukas ja pitkään Rajakarhujen toiminnassa mukana ollut Ensio Fihlman kertoo napanneensa idean aikoinaan Olavi Kiemalta. Hän jatkaa että pystytetty risti on Eelis Pirhosen suunnittelema ja tekemä. Jalustan takoi Paavo Tiainen.

Noin parikymmentä henkeä oli saapunut kunnioittamaan ortodoksisen autiokylän vainajien muistoa. Aluksi käveltiin lyhyt matka metsäpolkua pitkin autiokylän parkkipaikalta matkamiehen ristille Parikkalan seurakunnan kirkkoherran Erkki Lemetyisen ja Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Isä Timo Tynkkysen johdolla.

Matkamiehen ristillä Isä Timo johti rukouksia naiskuoron kanssa. Suitsukkeen tuoksussa ja auringon paahteessa ihmiset hiljentyivät rukoukseen Pyhäjärven kimmeltäessä kauniisti taustalla. -Uukuniemellä on aina lämmin tunnelma, mutta tänään on viileää, vain 27 astetta. Kotona oli paljon enemmän, hauskuutti Isä Timo lopuksi.

Ristisaaton jälkeen siirryttiin Pitäjäntuvalle, jossa paljastettiin ikoni. Se tulee muistuttamaan kävijöitä alueen ortodoksisesta historiasta. Ennen kirkkokahveja Isä Timo siunasi kyseisen ikonin ja Pirkko Fihlman itki itkuvirren kiitokseksi ikonista ja kotikonnun varjeluksesta.

Papinniemen kirkkokallion alueella oli 1600-luvulla ortodoksinen kirkko, hautausmaa ja karjalainen kylä.

Isä Timo Tynkkynen
Isä Timo Tynkkynen

Pirkko Fihlmanin Pitäjäntuvalla esittämän itkuvirren sanoin ristisaatossa saamme vuosittain muistella ja siunata menneitä sukupolvia, rajan taakse jääneitä, kalmistossa nukkuvia ja nykyisin täällä asuvia.

-TT

Ristisaattue matkalla kohti matkamiehen ristiä.
Ristisaattue matkalla kohti matkamiehen ristiä.

SONY DSC

SONY DSC

Pirkko Fihlman itki itkuvirren.
Pirkko Fihlman itki itkuvirren.
Ikonin siunaus.
Ikonin siunaus.

SONY DSC

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>