Ehtoopalvelu ja kiitosakatistos Pitäjäntuvalla 29.5.2018

Uukuniemen Pitäjäntuvan ikoninurkkaus, obrazučuppu. Seinällä vasemmalla pyhän Nikolaoksen ikoni.

Vuosi sitten toukokuussa toimitettiin Pitäjäntuvassa Kevät-Miikkulan ehtoopalvelus ja kiitosakatistos. Tarkoitus on, että joka vuosi toimitettaisiin tämä pienimuotoinen uukuniemeläinen praasniekka Kirkkokallion ortodoksisen kirkon kaivauksissa löytyneen Myrran arkkipiispan isä-esipaimenen ja ihmeidentekijän pyhän Nikolaoksen, tai kuten Karjalassa häntä kutsuttiin, pyhän Miikkulan riipuksen kunniaksi sekä Luojan ylistämiseksi luomakunnan valmistautuessa kesään kaikkine mukana tulevine antimineen ja iloineen.

Toukokuun 9. päivänä vietetään pyhän Nikolaoksen pyhäinjäännösten Konstantinopolista Bariin vuonna 1087 tapahtuneen siirtämisen muistoa, Kevät-Miikkulaa. Tänä vuonna 9.5. on myös helatorstain aatto eikä Lappeenrannan Ortodoksisen seurakunnan papistolla ole mahdollisuutta tulla Uukuniemelle. Kuitenkin 29. toukokuuta isä Timo Tynkkynen ja kanttori Jarmo Huttu ovat lupautuneen toimittamaan Pitäjäntuvalla ehtoopalveluksen ja kiitosakatistoksen. Palvelus alkaa klo 17.00. Palvelukset kestävät yhteensä noin tunnin.

Ortodoksisessa kirkossa liturginen vuorokausi vaihtuu illalla. Uuteen vuorokauteen siirrytään ehtoopalveluksen aikana. Palveluksen alkaessa olemme vielä edellisen vuorokauden puolella, mutta palveluksen päättyessä olemme siirtyneet jo uuteen vuorokauteen. Näin ollen osa käytetyistä teksteistä liittyy jo uuden vuorokauden tapahtumiin.  Ehtoopalvelus kertoo maailman luomisesta, syntiinlankeemuksesta ja Vapahtajan odotuksesta.

Akatistos on ylistysveisu, joka voi olla osoitettu esimerkiksi Jumalalle, pyhälle ihmiselle tai ilmiölle. Pyhälle Nikolaoksellekin on oma akatiskoksensa, mutta nyt toimitetaan kiitosakatistos. Sana akatistos tulee kreikan kielen sanasta akathistos, ei-istuen, ja akatistokset veisataankin seisoen.  Akatistoksia voidaan laulaa osana jumalanpalvelusta tai erillisessä akatistospalveluksessa.  Kiitosakatistos toimitetaan monissa pyhäköissä kirkkovuoden alussa, mikä on 1. syyskuuta ortodoksisessa kirkossa. Jumalan luomistyötä ja koko elämää iloineen ja suruineen ylistävä runoelma soveltuu toimitettavaksi erittäin hyvin myös keväällä luonnon herätessä talven jälkeen kukoistukseensa.

Ehtoopalvelus ja kiitosakatistos Pitäjäntuvalla 29.5.2018 klo 17.00. Tämän pienimuotoisen uukuniemeläisen Kevät-Miikkulan praasniekan asemasta toimitettavien palvelusten jälkeen on kahvi- ja teetarjoilu. Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan palveluksiin Pitäjäntuvan tunnelmalliseen ympäristöön!

Juha-Pekka Hirvonen

 

 

 

 

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Ehtoopalvelu ja kiitosakatistos Pitäjäntuvalla 29.5.2018”

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>