Aurinko paistaa jälleen Uukuniemen Palvelukeskukseen

Palvelukeskuksen eteen voi pysakoida niin rollaattorin kuin lastenvaunutkin.
Palvelukeskuksen eteen voi pysäköidä niin rollaattorin kuin lastenvaunutkin.

Entisestä Uukuniemen kunnasta ovat kuntaliitoksen jälkeen hävinneet palvelut lähes kokonaan. Viimeisimpänä menetyksenä oli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) maaliskuun lopussa sulkema vanhusten palvelukeskus. Kyläläiset olivat ihmeissään, sillä he eivät nähneet sulkemiselle mitään pätevää syytä.

Uukuniemellä on totuttu yrittämään. Halutaan osoittaa, että pieni kylä on voimissaan vaikka palvelut yksi kerrallaan viedään pois. Näin tekivät myös uukuniemeläinen Anne Tiitta ja kesälahtelainen Merja Aimasmäki. He perustivat Palvelukeskus Uukuniemi Oy yrityksen. Se toimii entisen Uukuniemen palvelukeskuksen tiloissa, jossa molemmat työskentelivät aikaisemmin hoitajina. Toimeliaat naiset pitivät sunnuntaina 1.6 avoimet ovet yleisölle, tarjosivat kakkukahvit ja esittelivät tiloja.

-Majoitustoiminnalla aloitetaan, mutta luvat ovat vetämässä ympärivuorokautiseen hoivapalveluun, kertoo Aimasmäki.

 

Ajatus oman yrityksen perustamiseen lähti, kun Eksote sulki palvelukeskuksen ja hoitajat siirrettiin vanhusten mukana uuteen laitosmaisempaan paikkaan. Työnteosta vanhustenhoitajana hävisi aito välittämisen tunne.

-Olimme pitkään olleet töissä ja muutoksen myötä näimme mitä hoivatyö nykypäivänä on. Kodinomaisuus ja kuntouttava hoitaminen on vähentynyt, valitteli Aimasmäki.

-Yhden ihmisen luona saattaa käydä monta hoitajaa nopeasti. Kenelläkään ei tunnu olevan aikaa, jatkaa Tiitta.

Iloiset yrittäjänaiset: Merja Aimasmäki ja Anne Tiitta
Iloiset yrittäjänaiset: Merja Aimasmäki ja Anne Tiitta

Naiset purkivat tuntemuksiaan toisilleen ja alkoivat miettiä voisiko asialle tehdä jotain. Syntyi ajatus avata kaikkien hyvänä pitämä ja tuttu palvelukeskus uudestaan. Naiset tarttuivat tuumasta toimeen.

-Sit myö hurjat vaan heittäyvyttiin, kiteyttää Aimasmäki.

Aivan helppoa ei oman yrityksen perustaminen ollut, koska kummallakaan ei ole aikaisempaa yritystaustaa.

-Monta estettä ja ohjetta on tielle osunut, kertoo Tiitta.

-Haasteiden vastaan tullessa on apu löytynyt läheltä, jatkaa Aimasmäki ja kiittelee, että eri alojen ammattilaisista koostuva lähipiiri ja ystävät ovat auttaneet tarvittaessa.

Myös kunnan elinkeinojohtaja Aune Ritola on neuvonut ja kannustanut.

Vaikka yritys on vasta alkuvaiheessa, näyttää tulevaisuus jo valoisalta. Tiitta kertoo, että kyselyitä on tullut jatkuvasti ympärivuorokautiseen hoitoon. Avajaispäivän runsaasta vierailijoiden määrästä päätellen, niitä tulee jatkossa vieläkin enemmän.

Eksoten toiminta ihmetyttää

Yksi kiinnostuneista oli director musices Pentti Tynkkynen, joka musisoi tilaisuudessa. Hän ihmetteli, miten Eksote on voinut jättää palvelukeskuksen tyhjilleen.
– Huoneet ovat erittäin hyvät ja avarat, oleskelutilatkin mainiot. Tuossahan voisi vaikka tanssahdella, kertoo Tynkkynen ja osoittaa oleskeluhuoneen lattiaa.
-Ei missään ole näin hienoa vanhustentaloa, minäkin kun tästä vanhenen niin tulen tänne asumaan, hän sanoo hymynkare huulillaan.

Positiivista palautetta

Reippaat ja iloiset naisyrittäjät ovat saaneet paljon kannustusta ja positiivista palautetta. Oman pienen kylän kohtalo huolestuttaa kyläläisiä ja aina kun joku uskaltaa asialle tehdä jotain, saa se suurta tukea.

-Ihmiset toivovat sydämestään ja aidosti että kaikki sujuisi hyvin, kertoo Aimasmäki.
Tiitta jatkaa, että välittäminen on aitoa, eikä missään nimessä kateutta.

Kauan yrittäjänaiset eivät ennätä herkistymään, sillä jo seuraavana päivänä pitää palata arkeen.

-Yrittäjäkollega kertoi että hän toi kukkien sijasta lahjaksi rentoutuslahjakortin, sillä sitä tulemme kuulemma tarvitsemaan, naurahtaa Tiitta.

Kesän ajan palvelukeskus toimii aamiaismajoituspalveluna. Vuokrattavat huoneet ovat 1-2 hengen huoneita ja niitä on 23. Lisäksi tilauksesta pystyy vuokraamaan tiloja mm. kokous- ja juhlakäyttöön. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse numeroista 0400 726 594 (Anne) ja 0400 726 684 (Merja).

http://www.palvelukeskusuukuniemi.fi/

-TT

Palvelukeskus_huonePalvelukeskus_oleskelutilaPalvelukeskus_terassi

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>