Anna Toiviaisen näyttely tuo värien räiskettä Juholaan

Uukuniemi-juhlaviikonlopusta lähtien voi Juholan Biisoniareenan alakerrassa käydä tutustumassa ja ihastumassa savonlinnalaisen kuvataiteilija Anna Toiviaisen näyttelyyn. “Valoa ja varjoja” -teeman työt ovat syntyneet Brasilian Sao Paulossa, jossa Toiviainen työskenteli neljä talvea. Lähtökohtana maalauksille on ollut Toiviaisen mukaan Brasilian kirkas valo ja voimakkaat kontrastit. Hänen mukaansa Etelä-Amerikassa on pitkä asetelma-maalauksen perinne ja värien käyttö on runsasta ja rohkeaa. Toiviaisen näyttelyn työt eivät kuitenkaan ole perinteisiä asetelma-maalauksia, vaan niissö tärkeintä on tila ja tunnelma. – Toivon, että maalaukset pystyvät välittämään edes osan Brasilian ihmisille ja elämälle tyypillisestä energiasta ja ilosta, taiteilija sanoo.

Vaikka Toiviaisen työhuone sijaitseekin Savonlinnassa, viettää hän miehensä Heimon kanssa suuren osan ajasta Uukuniemen Timolahdessa sijaitsevalla vapaa-ajanasunnolla. Jos sitä vapaa-ajanasunnoksi voi kutsua. Särkilammen rannalla sijaitseva huvila vei voiton Savonlinnan Linnankadulla sijainneesta talosta, jonka pariskunta myi muutamia vuosia sitten. Kyseessä oli Savonlinnan vanhin talo. – Savonlinna on ollut kotikaupunki jo vuosikymmeniä ja tapasimme siellä mieheni kanssa 90-luvulla. Synnyinpaikka on ihan puhtaasti “stadissa”, nauraa Toiviainen. Toiviaisen miehen sukujuuret puolestaan ovat vahvasti rajantakaisessa Matrin kylässä, jossa Heimo Toiviainen vieraili ensimmäistä kertaa reilu viikko sitten. – Olin mukana Hirvosten sukuseuran järjestämällä retkellä ja pääsin näkemään konkreettisesti sukuni asuinalueita. Erityisesti huomio kiinnittyi muun muassa siihen, etteivät pellot olleet metsittyneet vaan viljelyalueet olivat edelleen selkeästi erotettavissa, toteaa Heimo Toiviainen. Vaimonsa maalauksissa hänellä oli iso rooli Brasiliassa. – Kuljetin aina hedelmiä brasilialaiselta torilta, jotka Anna sitten ikuisti tauluiksi. Olihan siinäkin oma hommansa, hän nauraa.

Anna Toiviaisen “Valoa ja varjoja” -näyttely Juholan Biisoniareenalla koko kesän ajan. Käy tutustumassa taiteilijaan osoitteessa:
http://annatoiviainengallerianna.blogspot.com/p/gallerianna.html

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>